De belangrijkste bezienswaardigheden op Texel

Verken het waddeneiland met deze bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden op Texel die u niet mag missen tijdens de vakantie zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Het waddeneiland zit vol met unieke plekjes die uiteenlopen van unieke natuurgebieden die vol zitten met unieke broedgebieden historische plekjes zoals de ruim 150 jaar oude vuurtoren en 7 totaal verschillende dorpen. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden om Texel te ontdekken alvast in kaart gebracht.

De Texelse dorpen

Texel heeft zeven dorpen, elk met zijn eigen unieke charme en bezienswaardigheden. Tijdens uw vakantie zijn er een aantal dorpen die u zeker niet mag missen. 

Den Burg is het grootste dorp op Texel en het hart van het eiland. Hier vindt u gezellige winkelstraten, diverse restaurants en historische gebouwen. De wekelijkse markt op maandag is een aanrader voor wie lokale producten wil ontdekken.

De Koog is ideaal voor levensgenieters. Dit levendige dorp ligt direct aan het strand en de noordzee en biedt tal van mooie stranden met strandpaviljoens, ideaal voor een dagje zon en strand. Het dorp heeft veel restaurants, cafés en leuke winkels. 

Oudeschild is het vissersdorp van Texel. Bezoek de haven, geniet van verse vis en maak een boottocht om zeehonden te spotten. Er is veel te zien en doen in Oudeschild.

De Cocksdorp is het noordelijkste dorp van Texel en ligt dicht bij de vuurtoren. Het is een geweldige plek voor natuurliefhebbers en biedt prachtige wandel- en fietspaden door de duinen en langs het strand. De vuurtoren zelf is een populaire attractie en biedt een fantastisch uitzicht over het eiland en de zee.

Den Burg vanuit een ander perspectief

In de zomermaanden, tijdens de maandagmarkt, is het mogelijk om de kerktoren van Den Burg te beklimmen. Op deze manier krijgt u een heel ander beeld van het dorp en de reuring tijdens de markt. Daar kunnen geen videobeelden van een drone tegenop. Neem vooral uw eigen camera mee om alles vast te leggen. Dit is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees maar de maandagmarkt zelf biedt gelukkig ook genoeg kraampjes vol met Texelse producten en lekkernijen.

Vuurtoren Texel

Ook minder geschikt voor mensen met hoogtevrees is de vuurtoren van Texel,  het baken van het waddeneiland. Wie naar Texel gaat kan hem niet missen. De vuurtoren is gebouwd in 1864 maar na de tweede wereldoorlog voorzien van nieuwe buitenmuur. Dit stukje geschiedenis is goed te zien als u de vuurtoren beklimt. Dat kan, want het is nu het hoogste museum van Texel. Na een flinke klim is vanaf de top van de vuurtoren het hele eiland te zien maar ook andere waddeneilanden zijn goed te zien. Dit is een heel bijzonder uitzicht.

Natuurgebied De Slufter

De Slufter is een uniek natuurgebied aan de westkust van Texel, waar de zee vrij spel heeft en bijzondere planten en dieren te vinden zijn. Het gebied bestaat uit kwelders en duinen en is een belangrijk broedgebied voor vogels. Tijdens een wandeling door De Slufter kunt u genieten van prachtige uitzichten over de Waddenzee en de Texelse kustlijn. Bij hoogwater kan het gebied onder water lopen, dus neem laarzen mee. 

Fort De Schans

Fort De Schans is een historisch fort uit de 17e eeuw, gelegen aan de zuidkant van Texel. Het fort werd in 1574 gebouwd in opdracht van Willem van Oranje om de rede van Texel te verdedigen tegen Spaanse invallen. Het diende ter verdediging van het eiland en is nu een beschermd monument. U kunt het fort zelf bezoeken of een rondleiding volgen om meer te leren over de geschiedenis en de rol van Texel in de Nederlandse verdediging.

Bunkers op texel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Texel een belangrijk strategisch punt. Over het eiland verspreid vindt u nog verschillende bunkers die hieraan herinneren. De bunkers van Texel zijn te bezoeken en bieden een kijkje in de geschiedenis van het eiland tijdens de oorlog. Sommige bunkers zijn omgebouwd tot kleine musea waar u meer kunt leren over de rol van Texel in de oorlog. Bunkers die u kunt bezoeken zijn de bunker in Den Hoorn en de Texla bunker.

De Hoge Berg

De Hoge Berg is een heuvelachtig gebied in het midden van Texel, bekend om zijn typisch Texelse landschap met schapenboeten, tuinwallen en bloeiende bollenvelden. Het gebied biedt prachtige wandel- en fietsroutes met panoramische uitzichten over het eiland en de Waddenzee. Op de top van de heuvel vindt u ook een uitkijktoren waar u kunt genieten van een weids uitzicht over Texel.

Het Sommeltjespad

Het Sommeltjespad is een kindvriendelijke wandelroute door de bossen bij De Waal, waar kinderen op zoek kunnen gaan naar de mythische Texelse wezentjes, de Sommeltjes. Langs de route zijn diverse speeltoestellen en interactieve elementen te vinden, waardoor het een leuk en avontuurlijk uitje is voor het hele gezin. De start van de route kunt u hier vinden.

Zoals u ziet biedt het eiland genoeg om uw vakantie op Texel compleet te maken. Of u nu van de natuur geniet, de geschiedenis ontdekt of gewoon lekker ontspant op het strand, Texel heeft voor elk wat wils. 

Als u een boottocht heeft gedaan is het leuk om Oudeschild te ontdekken. Voor leuke activiteiten op Texel hebben we ook wel wat tips!