ontdek wat er te doen is in oudeschild

Wat te doen in Oudeschild

Neem voor of na uw boottocht de tijd om het dorp te ontdekken, er is in Oudeschild genoeg te doen. Of u nu komt voor een dag vol avontuur of meer geintresseërd bent in de visserij, geschiedenis of natuur, Oudeschild biedt activiteiten voor iedereen. We hebben de leukste activiteiten in Oudeschild op een rijtje gezet, ontdek wat er te doen is in Oudeschild.

Bezoek de haven van Oudeschild

De haven is het kloppend hart van Oudeschild. In de haven is altijd reuring en genoeg te zien, zoals vissersboten (kotters), rondvaart schepen en zeilschepen (wat men de bruine vloot noemt).
De waddenhaven ligt regelmatig vol met zeilschepen en jachten van eilandbezoekers. Maak een wandeling langs de kade en geniet van de levendige sfeer in de haven, menig visser is bereid voor een praatje.
In de haven zijn ook verschillende winkeltjes, dagelijks geopend, waar u terecht kunt om leuke texelse souvenirs of scheepvaart gerelateerde items te kopen. We hebben een webcam van Oudeschild toegevoegd waar u live kan meekijken in de haven.

Terrasje pakken in de haven

Op het hele waddeneiland zijn leuke terrasjes maar ook de haven barst van de gezellige terrasjes om wat te drinken of te eten. Heerlijk genieten van de zon terwijl de schepen voorbij varen of u wacht op uw zeehondentocht. Met mooi uitzicht op de waddenzee kunt u genoeg schepen en kleine bootjes voorbij zien varen.

Verse vis eten in Oudeschild

In de haven van Oudeschild zijn verschillende restaurants, zoals onze buren, Pakhuus en Havenzicht. Bij deze (vis)restaurants staan veel meer dan verse visgerechten maar dit zijn wel hun specialiteit. Er zijn ook verschillende locaties om vis te eten buiten de haven. Allen staan garant voor een lekker vers visje.

Zeehondentocht

Uw bezoek op Texel is niet compleet als u geen zeehonden hebt gespot! Vanaf de haven varen we naar het wad. Naar een zandplaat bij Texel waar veel zeehonden liggen en waar u in de natuurlijke omgeving kan zeehonden kijken, er liggen vaak grote groepen jonge en oude zeehonden. We kunnen erg dichtbij komen omdat onze boten stil zijn en niet diep in het water liggen. Zeehonden spotten kan dan ook prima zonder verrekijker. Zeehonden zijn nieuwsgierig en komen regelmatig bij de boot kijken. Bekijk hier onze boottochten.

Speelweide met piratenschip

De speelweide in de haven is een geweldige plek waar jonge avonturiers zich kunnen uitleven. Naast de vele water gerelateerde speeltoestellen is het middelpunt van de speelweide een groot houten piratenschip, compleet met touwen, ladders en glijbanen. Hier kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten en spannende piratenavonturen beleven. Het schip biedt talloze mogelijkheden om te klimmen, klauteren en spelen. De speelweide is omgeven door grasvelden, wat het een veilige en leuke plek maakt voor kinderen om te rennen en te ravotten. Er zijn ook picknicktafels en bankjes voor ouders om te ontspannen terwijl de kinderen spelen. 

Havenmarkt in Oudeschild

Elke vrijdag in juni, juli en augustus (2024) is het gezellig druk in de haven. Daar wordt namelijk iedere week een havenmarkt gehouden (van 10:00 uur tot 16:30 uur) waar van alles te ontdekken is over de visserij en vis, uiteraard is een lekker visje eten of praten met een één van de vissers ook mogelijk. Verder zijn er veel verschillende kraampjes van veel uiteenlopende spullen te krijgen zijn en een kleedjesmarkt.

Museum Kaap Skil

Ontdek de maritieme geschiedenis van Texel in het Kaap Skil Museum. U vindt er interessante tentoonstellingen over de VOC tijd, visserij en scheepswrakken. Het museum heeft ook een indrukwekkende collectie oude kaarten en voorwerpen.

Oudeschildse Molen

In Oudeschild en omgeving staan verschillende molens. In het dorp staat de molen De Traanroeier, onmiskenbaar als u in het dorp bent. De molen is een bezienswaardigheid die u niet mag missen. Deze molen werd vroeger gebruikt om traankokerijen aan te drijven en staat in Kaap Skil. De molen wordt nu nog regelmatig gebruikt voor graan, wat wordt gebruikt in Texelse producten. De molen is buiten het museum goed zichtbaar maar is van binnen te bewonderen als je het museum bezoekt.

Texelse Bierbrouwerij

Tussen Oudeschild en Den Burg bevindt zicht De Texelse Bierbrouwerij. U kunt een rondleiding volgen om te zien hoe het bier wordt gemaakt en genieten van een proeverij. Niet geschikt voor kinderen maar erg leuk voor volwassenen, ook als u niet zo van bier houdt.

Het dorp Oudeschild

Aan alle leuke dingen komt een eind, maar dat hoeft niet persé, het dorp heeft nog veel meer te bieden als u de tijd kan nemen om er rustig doorheen te wandelen of te fietsen. Het dorp heeft een rijke vissersgeschiedenis en tal van oude en leuke bezienswaardigheden.
Om alvast een rondleiding door het dorp te geven kunt u de video van Oudeschild bekijken.

Meer weten over zeehonden of een leuke zeehondentocht reserveren? Kijk op onze ticketpagina en reserveer direct online!