Zeehonden weetjes en informatie

Wist u dit al over zeehonden?

De zeehond, het schattige hondje van het water! Ondanks de naam (zee)hond is het toch een heel ander dier dan de variant die we aan land kennen. veel mensen weten weinig van dit zeedier wat vaak op grote afstand zwemt. Op Texel ziet u ze van dichtbij, leer hier alvast meer over de dieren voor u naar Texel komt, zo kunt u meepraten met de Texelgangers.

De verschillende soorten zeehonden

Er zijn twee soorten zeehonden in Nederland: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Deze twee soorten hebben verschillende fysieke kenmerken, gedragspatronen en leefgebieden. De gewone zeehond is over het algemeen kleiner van formaat, met een korte snuit en ronde kop, terwijl de grijze zeehond groter is, met een langere snuit en een meer kegelvormige kop. Ze verschillen ook in hun voorkeur voor habitat, waarbij de gewone zeehond vaak in kustwateren wordt aangetroffen, terwijl de grijze zeehond de voorkeur geeft aan rotsachtige kusten en afgelegen eilanden. Beide soorten kunt u spotten aan de Texelse kust.

Uitstekende zwemmers

Volwassenen kunnen snelheden tot 35 km/u bereiken. Jonge zeehonden zijn wat minder snel. Het gestroomlijnde lichaam, krachtige ledematen en flexibele ruggengraat stellen hen in staat om soepel door het water te bewegen en snel te accelereren wanneer dat nodig is, waardoor ze efficiënte jagers zijn. Ze gebruiken hun voor- en achter vinnen om te sturen en te manoeuvreren, terwijl hun achter vinnen fungeren als roer om hun richting te behouden tijdens het zwemmen. Deze zwemvaardigheden zijn essentieel voor hun overleving, zowel voor het zoeken naar voedsel als voor het vermijden van roofdieren.

Lang onder water blijven

Zeehonden zijn zoogdieren en moeten naar het wateroppervlak komen om te ademen. Ze kunnen tot wel 20 minuten onder water blijven, afhankelijk van de soort. Deze unieke aanpassing stelt hen in staat om langdurig onder water te jagen op prooien, zoals vis en inktvis, terwijl ze tussendoor naar boven moeten komen om adem te halen. Onder water gaan de neusgaten van een zeehond dicht en wordt de ademhaling gecontroleerd door een bewust proces, waarbij ze hun spieren gebruiken om de longen leeg te pompen en vervolgens weer in te ademen wanneer ze boven water zijn.

Ze zijn te vinden over de hele wereld

Zeehonden worden aangetroffen in wateren over de hele wereld, van de koude Arctische wateren tot aan de warmere wateren rond de evenaar. Hoewel sommige soorten een voorkeur hebben voor specifieke habitats, zoals het zee-ijs van de Arctische regio of de rotsachtige kusten van de Atlantische Oceaan, zijn andere soorten veel meer veelzijdig in hun verspreiding en kunnen ze worden gevonden in uiteenlopende mariene omgevingen, van kustwateren tot diepere oceanen. Rondom Texel zwemmen ze overal, zeehonden spotten langs de kust van Texel gebeurt veelal bij de Texelse zandbanken, waar vaak grote aantallen liggen te zonnen, soms ook moeders met hun zeehondenpups. Zeehonden keren vaak jaarlijks terug naar dezelfde plek, blijkt uit onderzoek waarbij dieren zijn voorzien van een gps-systeem waarmee de zwemroutes te volgen waren.

Hoe ze communiceren

De dieren communiceren met elkaar door middel van verschillende geluiden, waaronder blaffen, grommen en snurken. Deze vocalisaties worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het aantrekken van een partner, het waarschuwen voor gevaar, het markeren van territoria en het onderhouden van sociale banden binnen een groep. Elk type geluid heeft zijn eigen betekenis en kan variëren afhankelijk van de situatie en de context waarin het wordt gebruikt. Zeehonden hebben een goed ontwikkeld vocaal repertoire en kunnen een breed scala aan geluiden produceren, variërend van zachte piepjes en kreten tot luide, schorre roepen.

Hoe oud ze worden

Zeehonden hebben een gemiddelde levensverwachting van 20 tot 30 jaar, afhankelijk van de soort. Gewone zeehonden leven doorgaans tot ongeveer 25 jaar, terwijl grijze zeehonden tot wel 35 jaar oud kunnen worden. De leeftijd die zeehonden bereiken hangt af van factoren zoals voedselbeschikbaarheid, predatie, en menselijke invloeden. In het wild worden de dieren vaak niet zo oud als in gevangenschap, waar ze bescherming hebben tegen ziektes en natuurlijke vijanden.

Huid met dikke laag vet

Net als vele andere grote zeedieren, hebben zeehonden een dikke laag vet, bekend als blubber, die hen helpt warm te blijven in koude wateren en dient als energiereserve tijdens periodes van voedselschaarste. Deze blubber laag is een cruciale aanpassing voor zeezoogdieren die in koude oceanen leven, omdat het hen beschermt tegen onderkoeling en hen voorziet van de nodige energie om te overleven tijdens perioden waarin voedsel schaars is. Deze vetlaag wordt opgebouwd door het eten van voedsel met een hoog vetgehalte, zoals vis en zeezoogdieren, en wordt geleidelijk afgebroken wanneer ze actief zijn of voedsel schaars is.

Een bedreigde en beschermde diersoort

Ondanks dat er rond Texel veel te zien zijn worden zeehonden geconfronteerd met verschillende bedreigingen zoals habitatverlies, vervuiling, en verstrikking in visnetten. Om hun voortbestaan te waarborgen, worden veel zeehondenpopulaties beschermd door nationale en internationale wetten. Ondanks deze beschermingsmaatregelen blijven sommige populaties bedreigd. 

Zeehondenopvang op Texel bij Ecomare

Ecomare op Texel vangt zieke, gewonde en verweesde zeehonden op. De meeste komen binnen vanwege ziektes zoals longworminfecties, verwondingen door bijvoorbeeld verstrikking in visnetten, of omdat ze als jonge pups hun moeder zijn kwijtgeraakt. 
Bij aankomst krijgen ze medische zorg en een grondig onderzoek.
Ze worden behandeld met medicijnen en verzorgd totdat ze voldoende hersteld zijn. Het herstelproces vindt plaats in speciale bassins waar ze de juiste voeding en zorg krijgen.
Zodra ze sterk genoeg zijn, worden ze vrijgelaten in de Waddenzee of Noordzee.

Educatie en Bewustwording

Ecomare Texel speelt een belangrijke rol in het vergroten van het bewustzijn over zeehonden en mariene conservatie. Je kan hier leren over de zeehondenecologie, de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd, en het werk van het opvangcentrum. Het centrum biedt tentoonstellingen en tours die inzicht geven in het leven van deze en andere zeedieren. Als je op vakantie bent op Texel dan is het zeker een bezoekje waard.

En, heeft u iets geleerd? Nu u meer weet over zeehonden, bent u helemaal klaar voor een spannende zeehondentocht op Texel!
Bel ons voor meer informatie of boek uw tickets direct online. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen en u deze prachtige dieren van dichtbij te laten zien.

Als u toch nog wat meer wilt lezen dan hebben we overzicht van activiteiten op Texel en wat er te doen is in Oudeschild, zodat u weet wat u na uw tocht kan doen en lekker in de buurt kan blijven.